ÇİFTE NAZİRE [Günay Tulun]

Yorgan.jpg

Milletin üstünden çaldın yorganı
Koştu hırsızın, üleşti kalanı
Namert yasak etmiş merde taamı
Söylesen n’olacak, söylemesen ne?





Günay Tulun 

"Bu taşlama; Aşık Mahzunî Şerif'in alttaki nefis dörtlüğüne olduğu kadar, ülkemiz kaynaklarını ceplerine taşıma gayreti içindeki tüm talancılara karşı da karşılıktır."
Soğan
Milletin sırtından doyan doyana.
Bunu gören yürek nasıl dayana.
Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana.
Bilmem söylesem mi söylemesem mi? 


Bu tarihten sonra bir mucize olur da talancılar arasından utanmaya başlayan birileri çıkar mı dersiniz? Eğer derseniz, bence çoooooook çok çok beklersiniz. 
[Üzerinden yorganı çekilen milletin bir kısmının sıraya geçtiği yardım kuyruğu fotoğrafı, 2009 yılında güzide kentlerimizden Edirne'de çekilmiştir.] 

BİR DE FIKRAM VAR
Nasreddin Hoca"ya atfedilen aşağıdaki fıkrayı geçmişte iyi bir gazete olan Vatan'ın, bugün Halk TV'de program yapan değerli yazarlarından Sayın Can Ataklı anlatmıştı. Aynen aktarıyorum:
Sabah Bülent Tanla aradı; Bugün bir fıkra dinledim, tam Türkiye’ye uyuyor dedi. Tabii hemen anlatmasını istedim. Fıkra Nasreddin Hoca fıkrası. Hoca karısıyla yatakta uyurken eve hırsız girmiş, çalacak bir şey bulamayınca Hoca ve karısının üzerindeki yorganı alıp kaçmış.
Karısı üstü açılınca uyanmış ve hâlâ uyuyan Hoca’yı dürtmüş “Kalk! Kalk, hırsız yorganı çalmış. Koş da yakala” demiş.
Hoca uykusunu hiç bölmeden “Amaaan! Yorganı almış işte, ya yastığı alsaydı? Uykumuz kaçardı vallahi!” diyerek uykusuna devam etmiş.
Tanla “Türkiye’nin yorganı çalınıyor, biz yastığı kurtardık diye seviniyoruz” yorumunu yaptı. İki üç saat sonra Tanla yine aradı. Fıkrayı bir arkadaşına anlatmış. O da ekleme yapmış: “Yorgan çoktan gitti. Artık yataktakileri de götürüyorlar.” . 


İşin ilginç yanı ne biliyor musunuz?
Benim taşlamam, bu fıkranın anlatılmasından bir yıl önce yayınlandı. Âşık Mahzuni Şerif 1940-2002 yılları arasında yaşadı. Nasreddin Hoca'nın olayıysa yaklaşık 800 yıl önce...
Yanisi şu; o
 günlerden bugüne milleti soyanların âdeti hiç değişmemiş. Hatta hem becerileri artmış hem daha organizeler hem de daha yüzsüz. Milletinse gaflet içinde uyuması ve kula kul olma sevdası artarak devam etmiş. 
Ahlaksızlar, önce yorganı çalıp "İyi ki yastığı da almamış!" diye şükrettiriyorlar. Derken sıra ona da geliyor. Bu kez yatağın kaldığına sevindiriyorlar. Alışmış durur mu? Durmaz tabii...Ses çıkmadığını gören hırsız, gelip yatağı da götürüyor.Sonraki hedefse uyuyanların ta kendisi...E, geriye ne kaldı ki? 

Saygıyla...
Günay Tulun

..

46 yorum:

Adsız dedi ki...

Abicim ya, cuk diye oturmuş valla..Helal olsun sana..Helal olsun bu vatanı seven tüm insanlara..(Melis)

Adsız dedi ki...

kutluyorum...........................

Adsız dedi ki...

Bismillahirrahmanirrahim.
Selamunaleyküm hocam!! Sakın birileri bu şiiri üstüne almasın. Yanlış anlama falan olur da kendine yazılmış sanır.. Allah korusun.. Ama yazdıkların doğrudur.. Türlü hırsız için ve türlü talancı için doğrudur.. Ellerin dert görmesin yürekli kardeşim.. Allah'aısmarladık..

Adsız dedi ki...

Cesaretle yazılmış nefis bir taşlama.Kutlarım.

Adsız dedi ki...

Mısralar çok güzel ve çok keyif duyularak okunuyor.Yazdığınız doğrudur ama benim bir çekincem var.Şimdi yanlış anlayanlar çıkarsa ve bu hicivden birileri rahatsız olup da şaire kızarsa ne olacak?Şahsen ben birisi üzerine alır da alınır diye böyle şeyler yazmaya cesaret edemem veya yazmam.Buna rağmen kendimi,yazdığınız doğru,haklı,güzel ve cesur bu eseriniz için sizi en kalbi hislerle tebrik etmek mecburiyetinde hissediyorum.Erman Şen

Adsız dedi ki...

Gerçekten nefis,kutluyorum.

Adsız dedi ki...

arada bir dilimiz sürçerse affola
tam yerine rastgeldi kemiği yok bunun.
NEFFİİİSSSSSS !!!!!!!!!!!!!!!

Adsız dedi ki...

Kutluyorum.Gerçekten nefis bir hiciv.

Adsız dedi ki...

Hakikatlerden yola çıkarak yazılmış bir esere yine hakikatlerden yola çıkılarak yapılmış bir nazire.Elinize,yüreğinize,kaleminize sağlık.

Adsız dedi ki...

Doğruları doğru bir şekilde anlatmışınız.Etkilendim.

Adsız dedi ki...

Anlamadığım şu: Bu kadar insan söylenen yalanları, götürülen paraları, satılan toprakları nasıl görmez?Adamın biri ve adamları her kötülüğü yapıyorlar ve sonra şu yaptı diye yalan söylüyorlar.Millet ise inanılmayacak akıl dışı saçmalıkla bu sözlere inanıp o insanların ardından koşuyor.Pes pes pes pes pes...

Adsız dedi ki...

İnanılmaz derecede nefis bir taşlama.Üstadım kutluyorum.Can Cemay

Adsız dedi ki...

Taşlamanızı çok güzel buldum resim ise beni çok etkiledi.

Adsız dedi ki...

Çok yerinde bir taşlama.Gerçekten cuk oturmuş.Halk ozanlarının taşlamaları gibi.Okurken üzdü bizi.Memleketin yarasıdır bu yağmacılık.Daha neler göreceğiz bakalım.


Bulunur mu giderecek bahtı kara maderini???!!! 26/3/2009

TÜRK YAZIN DÜNYASI dedi ki...

SAYIN OKURLARIMIZ:
Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail" ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında küçük puntolarla yer alan "Yorum" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.
SESSİZLİĞİN SESİ GRUBU

Erman dedi ki...

Elinize yüreğinize sağlık.Valla ben bu şiire bayıldım.

Pakize E. dedi ki...

Okurken koptum ya.Kopmicik gibi diilki.Dimi??????????????? Hİ Hİ Hİ........

Cavidan Cemay ve arkadaşları dedi ki...

Sayın Günay TULUN memleketin halini çok güzel özetlediğinizi görmekteyiz.Bizleri üzen nasıl düzeleceğidir.Hepimiz sizi saygı ve sevgilerimiz ile kutluyoruz.Cavidan Cemay ve arkadaşları

dıttırıdıt dedi ki...

Agam sahiden tam oturmuş
Anlayan kaç kişi çakacak ki
Anlamayan tümen tümen
Uyanın ey uykudakiler

M.Asan dedi ki...

Harika bir hiciv.Sizi zanı gönülden kutluyorum.

superman dedi ki...

S Ü P E R şiir
S Ü P E R taşlama
S Ü P E R E S E R

BU İŞ ANCAK BU KADAR YAPILABİLİR. ÜSTADIM HELAL OLSUN SÜPER YA !!!

ester tiraje yildizhan dedi ki...

Sessizligin Sesi Sitesi Ve Sayin Yazarlari Ve bilhassa Sayin Gunay Tulun Beyefendiyi Kutluyoruz.Siteniz Bir Blog Sitesi ama cok kalitelidir.Yazilarinizi, siirlerinizi ve sitenizin icerigini cok begeniyoruz.Yeni yazilarinizi dort gozle bekliyoruz.İnsan yurtdisinda iken bir teselli kaynagi oluyor bu yazi ve siirler.Ozellikle Gunay Tulun Beyefendinin yazilarini cok begeniyoruz.Sitenin design inida cok sevdik.Bizi buralarda oksuz birakmayiniz.

(Yorumlar hakkindaki aciklamanizi okudum ama yorumumu direk olarak kaydetmeye muaffak olamadim rica ediyorum benim yerime bu siteye ve Sessizligin Siirsel Sesi sitesine kayid ediniz)

SITARE YILDIZHAN dedi ki...

BENDE SIZI KUTLUYORUM.GERCEKTEN NEFIS BİR SITE VE ICINDE NEFIS YAZI VE SIIRLERI VAR.GUNAY TULUN BEYEFENDIYE HAYRANIZ.YENI SIIR VE YAZILARINIZI BEKLIYORUZ.TURKIYEYE SELAMLAR SEVGILER.BUTUN YAKINLARIMIZA AKRABA VE HISIMLARIMIZA TURKIYEDEKI DOSTLARIMIZA SELAM GONDERIYORUZ.


---bunuda buraya ve s.siirsel sesine ilave ediniz---

Adsız dedi ki...

Muhteşemmmmm!!!!!

esma dedi ki...

Harika bir şiir,tebrik ederim gerçekleri tam olarak ifade etmişsiniz.

Nurcan Kesetok dedi ki...

Sayın Günay Bey şiirlerinizi gerçekten diğer yorumcuların yazdığı gibi muhteşem buluyorum.Hepsi ayrı bir değer.Bunlardan 1914 KIŞINDA SARIKAMIŞ KARLARI VE YEDİ GİBİYDİ YAŞIM SEKİZE GİRMİŞ MİYDİM gibi bazı şiirlerinizi okurken gerek ben gerekse dinleyenler hüngür hüngür ağlıyoruz.Sayın Feyza Hepçilingirler hocamın söylediği gibi birçok da insanı gülümseten ince alaylı şiirleriniz var. Siz 21. yüzyılın en büyük Türk Şairisiniz.Bunu herkes kızmadan ve kıskanmadan böyle bilmeli.Yayınlanmamış çok sayıda şiirlerinizin olduğunu da biliyorum.Bizi onlardan ve o muhteşem ÇANAKKALE şiirinizden mahrum bırakmayın.Size tüm kalbimle saygılarımı sunuyorum.

meluncan dedi ki...

Yazılarınızı USAdan takibediyorum.Şiir sitesini ise dikkatsizlikten kaçırmışım.Googleda tesadüfen gördüm.Bütün şiirler çok güzel.Hatta olaganüstü.Bu hicviniz gerçekten muhteşem.Sizi kutluluyorum.

Adsız dedi ki...

Kutlarım.Gerçeklere dokunmuşsunuz.Elinize sağlık.

memnuni dedi ki...

Kutluyorum nefis bir nazire olmuş gerçekten.Bir sorum olacak.İkinci nazire hırsızlara mı politikacılara mı yoksa milletin hakkını yiyen, çalan, süründüren cehennemliklerin hepsine mi..

Adsız dedi ki...

kutluyorum çok beğendim

ahmet dedi ki...

melis hanımın dediği gibi gerçekten CUK diye oturmuş helal olsun

sevgi enön dedi ki...

Elinize yüreğinize dilinize sağlık.Sağolun.

Tayip Erdoğ dedi ki...

Başkalarını bilmem ama ben çok çok beğendim.Gerek gidişatı,anlamı ve uyakları gerekse cesareti açısından çok güzel bir taşlama-nazire.

enise dedi ki...

Önceki yorumcuya aynıyla katılmaktayım.Taşlama süper.

haripoter.IV dedi ki...

HarryPotter ve haripoter.IV kalitesinde süpppeeerrr şiir.BRAVİSSİMO..........................

NEVIN dedi ki...

BURAYA ENGLANDDAKI BIR SITE ARACILIGI ILE ULASTIM.SIIRINIZ COK GUZEL.COK BEGENDIM.ARTIK DEVAMLI TAKIP EDECEGIM.

sema dedi ki...

Bu şiiri 2 dk önce İngilizce bir sitede gördüm ve orada Türkçe şiir ne arıyor dedim ve tıklayınca buraya düştüm ve işte nefis bir taşlama dedim.

pangaltıcanavarı dedi ki...

Harika bir taşlama..

BekçiMurtaza (Vazife benzemez pinir ekmek yimeye) dedi ki...

HOCAM !
(Bu taşlama; Aşık Mahzunî Şerif'in alt sağ yandaki nefis dörtlüğüne olduğu kadar, ülkemiz kaynaklarını ceplerine taşıma gayreti içindeki tüm talancılara karşı da bir naziredir. Tabii bu tarihten sonra bir mucize olur da talancılar arasından utanmaya başlayan birileri ortaya çıkarsa) DEMİŞSİN YA SANA BİR ŞEY SÖLİİMMİ..DAHA ÇOOOOOKKK BEKLERSİN.
Kusura kalma, içimden takılmak geldi.Güleriz ağlanacak halimize.
Saygılar sunarım

merih a. dedi ki...

Kutlarım.Cuk diye oturan anlamayana davul zurna az türünden süper bir taşlama..

Adsız dedi ki...

Anlayacaklar mı acaba???

nesrin a. dedi ki...

Kutluyor ve devamını diliyorum.Pardon pardon.Siz bu güzel eserleri vermeye devam edin de o hırsızlar takımı devam etmesin.Her şeyi çarpıttıkları gibi şimdi devam et sözünü de üstlerine alıp arsızca çalmaya devam ederler.

yiyinbeyleryiyin dedi ki...

gerçekten muhteşem harika bir şiir ve tam yerine denk gelmiş de kemiği yok bunun cinsinden.

B.Z.çamlıbel dedi ki...

Sayın Üstadım! Bu olaganüstü taşlamayı Sessizliğin Sesi Grubu Fan Kulübü'nün Sayın yöneticisi az önce kulübün panosuna eklemiş. Okudum ve ne diyebileceğik bir şey bulamadım. Kalakaldım. Durumu o kadar güzel özetlemişsiniz ki!!! Şiir olarak da olagandışı güzel.

Adsız dedi ki...

Hey, I am checking this blog using the phone and this appears to be kind of odd. Thought you'd wish to know. This is a great write-up nevertheless, did not mess that up.

- David

esengül dedi ki...

Ellerinize sağlık.Bunu seçim mitinglerinde okumak lazım.

*SESSİZLİĞİN SESLERİ SANAT GALERİSİ SERGİLERİ İÇİN TIKLAYIN